måndag 7 mars 2016

Börje Särs ger ut trubadurskiva

Den 14 april håller vasatrubaduren Börje Särs en konsert i samband med utgivningen av skivan Innan. Tillfället hålls i Folkhälsans nya utrymmen på Rådhusgatan i Vasa. Så här skriver Börje själv på skivomslaget:

Har du visor min vän, sjung dem nu. För nu är tiden då visor skall sjungas och den som skall sjunga är du.

Att spela gitarr och sjunga har alltid varit ett sätt för mig att koppla av och meditera. När jag för några år sedan insjuknade i cancer fick den här sången, som jag har sjungit och uppträtt med i 40 år, en ny dimension. I och med min sjukdom har jag fått ny inspiration att förverkliga en länge närd dröm att banda in en del av min repertoar. Under inspelningen av sångerna tillsammans med min goda vän Martin Holm blev det småningom klart att jag också vill ge ut en skiva. Projektet har för mig blivit ett sätt att bearbeta sorgen. På skivan finns meditativa sånger om livet, från vaggan till graven. En dos av livets viktigaste ingredienser: tro, hopp och kärlek. Min förhoppning är att sångerna får bli till tröst och glädje också för andra.

Vill du leva ditt liv, gör det nu. För nu är tiden då ditt liv skall levas och den som skall leva är du.

Skivan innehåller 15 sånger av olika textförfattare och musikskapare. Här blandas kända sånger, som Kärleksvals, med sådana jag aldrig hört förut t.ex. Han rör vid dig med Börje Särs egen melodi. Texterna bär på djup och lätthet, allvaret blandas med ordlek. Börje har gjort ett gediget arbete med att bygga upp en helhet som berör än mera ju flera gånger man läser och hör texterna. Här finns vardagen, sjukdomen, hoppet, tron, kärleken och acceptansen. Vi får bara en minut liv i taget oberoende om vi är sjuka eller friska. 

Börje Särs sjunger och ackompanjerar sig själv på gitarr. Stämsången sjungs av Martin Holm som också spelar bas och alla övriga instrument. Börjes gitarrspel har jag alltid tyckt om. Han har precis den där rätta touchen som lyfter musiken och bär den linjerat. Sångrösten är okonstlad, på gränsen till introvert, men i helheten fungerar den på den här skivan vars texter glänser betydligt mera än musiken.

Bland sångerna vill jag främst lyfta fram Bengt Ahlfors sång Skall vi göra en mänska i kväll? Texten får mig att dra på mun och dragspelet dekorerar låten färgrikt. Tomas Boströms Innanför och Tillåtelsens kapell är sånger med 
sköna melodier. 

Nyfiken är jag på hur Börje Särs tänker avrunda hela skivan. Han väljer att i nästsista sången Jag ligger på en äng nynna till dragspel, plocka in fågelkvitter och en underbart sjungande 5-åring, Tilda Holm, som med en förvånansvärt tät barnröst lyfter sången till änglasång. Sista spåret är Tomas Boströms Där du går. Texten för vandraren vidare mot evigheten med en bön om nåd inför det som ingen levande någonsin sett. Tanken slår mig att det skulle vara ursnyggt om han lämnade bort gitarren OCH det gör han, Börje, i samma sekund. Han avslutar med a cappella sång och då är mina ögon inte längre torra. Pricken på i sätter han så oerhört smakfullt så att de intoneringsmissar jag hört saknar all betydelse just i det magiska ögonblicket. Smakfullt till max!

Kommer mera information om konserten och ställen där Börje Särs skiva Innan säljs då vi närmar oss mitten av april. Skivan ska jag lyssna på i terassgungan under soliga sommarkvällar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar