fredag 15 april 2016

Lafkan - den lilla "bodjon"

Lafka är ryska och betyder
liten butik.
I Vasa säger vi bodjo...
Då jag var ung i Vasa på 1980-talet passade jag ofta på att smita in i antikvariatet som fanns mittemot skolan. Den där doften av böcker lockade och jag bar hem litteratur som jag sträckläste långt in på nätterna. 

I dag var jag in på antikvariat Lafkan efter ett uppehåll på flera år. "Farbror Lafka" och jag samtalade en stund om folks läsvanor och hur de förändrats genom åren. Numera läser inte folk böcker på samma sätt som förr. Man har inte ro att slå sig ner och koncentrera sig på läsandet i samma utsträckning som man gjort i tidigare generationer. 

Gott folk  det här måste vi ta itu med genast! 
Jag har redan hyllorna fulla, tänker du. 

Vi ska inte köpa böcker för att fylla hyllorna. Vi ska läsa dem och sedan ge dem vidare eller sälja dem. Vi måste verkligen värna om läsvanorna så att dagens barn ser att vi vuxna läser och blir inspirerade att öppna böcker själva.

Lafkan säljer fina pocketböcker för 3-4 euro styck. Och i hyllorna finns allt från nyutkomna böcker till gamla rariteter. Här kommer några tips på hur ni kan bidra till att läsningen fortsätter:

Ha en speciell kasse eller väska 
som du bara använder till dina cirkulerande böcker.

Köp böcker, förvara dem i kassen, läs vartefter 
och byt kasse med grannen som också läser. 

Köp en kasse böcker till ditt barn eller barnbarn som "sommarböcker". I höst byter du kasse med någon annan som har barn eller barnbarn.

Köp begagnade böcker i gott skick och ge som gåva. 
Gåvor behöver inte vara splitternya. 
Man kan istället slå in dem i fantasifulla paket 
och dekorera med vackra band.

Låt flera läsa dina böcker 
och sen samlas ni runt en kopp kaffe 
och har ett bokcafé tillsammans. 
Så delar ni läsintresset, kommer er för att träffas 
och kan diskutera böckernas innehåll.

I morgon lördag har antikvariat Lafkan öppet kl. 10-14. Ta en sväng via Kyrkoesplanaden 22 i Vasa och gå in och börja fynda. Hälsa från Camilla så vet farbror Lafka att det är jag som skickat er dit! På söndag och måndag har han stängt men öppet tisdag-fredag kl. 10-17.

För er som inte har möjlighet att besöka antikvariat Lafkan men söker någon speciell bok: ring (06 312 1676) och fråga om den finns i butiken! På köpet får ni en trevlig pratstund.

Nu drar vi tillsammans i gång en ny våg av läsning. 
Farbrorn i Lafkan betjänar er på både svenska och finska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar