måndag 28 maj 2018

Längtan efter ett gott ledarskap

Mitt stora intresse för ledarskap är synnerligen aktuellt just nu. Dels håller jag på med en pastoralkurs som handlar just om hur man kan utvecklas som ledare. Dels kommer jag i praktiken att få pröva vingarna i och med att jag från och med september kommer att jobba som kyrkoherde.

Mentorskapet har legat mig varmt om hjärtat hela livet. Redan som tonåring guidade jag barn genom de första nybörjarstegen på olika instrument. Sångpedagogiken och körledningen har varit två viktiga inkörsportar för ett gott ledarskap. Det finns massor av psykologi bakom.

Under min korta tid som präst har jag haft tre olika tjänster varav de två som t.f. kaplan inneburit betydligt mera ansvar. Men som kantor har jag nog ändå lärt mig mest av hur en ledare både bör och ska fungera.

Nu hoppas jag alltså kunna utveckla min naturliga fallenhet för att leda. Jag vill betona att jag vill utvecklas. Som ledare ska man inte bara leda andra utan också sig själv. Jag behöver också förkovra mig kunskapsmässigt så att jag verkligen kan det som en kyrkoherde bör kunna. Men jag räknar med att jag får möjlighet att växa in i mina uppgifter. Det är en sak att läsa sig till kunskap och en annan att omsätta den i praktiken.

Ledord för mig själv är tydlighet, smidighet, glädje, värme och omtanke. Det ska finnas en lust att jobba, man ska veta vad man har att göra och det finns alltid lösningar då det kör ihop sig, bara man har förmågan att flexa och vara smidig. För medarbetarna ska det vara självklart att man som ledare lyssnar till dem och är lyhörd för det individuella parallellt med skapandet av ett starkt team.

Det ska bli intressant att ta itu med nya uppgifter. Uppgifter som jag misstänker att sitter bra för mig. För jag längtar faktiskt efter att få gå igenom gamla protokoll, verksamhetsberättelser och budgeter för att se hur vi hamnat i nuet. Kanske finns det en liten byråkrat i mig i alla fall. Något som jag tror att jag kanske behöver som motvikt till den andliga biten.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag kan känna din lust att ta tag i det där jobbet som inte just syns som att skriva protokoll och hålla ordning och reda på allt som skett och ska ske. Jag känner igen mig i det. Det är nåt underligt med tabeller och protokoll som tilltalar mig. Lycka till och jag tror faktiskt att du blir rätt kvinna på rätt plats där!

    SvaraRadera