måndag 25 juni 2018

Flodhästar och övergivna dejourer

Har alltid tyckt om att jobba på somrarna. Det är någonting speciellt med känslan av övergivenhet... 

Det var alldeles lugnt i församlingarnas hus idag. De flesta har semester och personalköket är stängt. Under två veckor är jag backup för skriftskollägren på Alskat. Det betyder att jag tar över om någonting skulle hända den ansvariga prästen. Jag deltar i båda lägren några dagar då jag hjälper till med undervisningen.

Eftersom jag är den enda prästen i stan har jag också olika jourer under de här dagarna. Inom en timme ska jag vara på plats om jag behövs. Det här binder mig förstås men jag är införstådd och gillar läget. 

Har några kapitel kvar av Tommy Hellstens bok Flodhästen i vardagsrummet. Boken finns med i själavårdslitteraturlistan och jag råkade ha den i bokhyllan efter att ha köpt den i samband med en av Hellstens föreläsningar. Men nu, många år efteråt, läser jag den med en helt annan livserfarenhet och jag har fått många aha-upplevelser. Hur mycket påverkar egentligen barndomen oss? 

Så här står det på bakpärmen: 

Flodhästen i vardagsrummet belyser vad som händer med barn som växer upp i skuggan av alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, incest, våld eller andra former av utsatthet. Vad gör barnet med dessa upplevelser som ingen vill tala om? Hur blir man som vuxen om man ständigt tvingats till anpassning?

Och varför boken heter Flodhästen i vardagsrummet? Därför att familjer som lever med någon av de nämnda företeelserna upplever att de har en flodhäst som tar upp hela vardagsrummet. Dessutom måste flodhästens existens förnekas.
Så sånt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar